2. Rand en bekisting maken2. Rand en bekisting maken

De verhoogde rand van de vijver bestaat uit quadrobanden van 8 x 25 x 100 cm; daarvoor is gekozen omdat deze aan de tuinkant en aan de rand van het terras ook gebruikt zijn. Deze komen op een zandbed te staan.

Tip: Zorg dat de wanden precies even lang worden, zodat de hoeken precies haaks zijn. Is dat niet zo, dan krijg je problemen met de afwerkrand. Het spreekt ook voor zich dat de bovenrand waterpas moet zijn omdat het water van de vijver anders aan één kant hoger komt te staan en dat is geen gezicht.

foto3.JPG

Aan de binnenkant worden paaltjes van ongeveer 70 cm in de grond geslagen waar vervolgens de houten bekisting aan vast geschroefd wordt (Tip: Gebruik hiervoor roestvrijstalen schroeven). De bovenste planken van de bekisting lopen, aan 2 zijden die tegenover elkaar staan, door tot aan de betonrand zodat deze niet naar binnen gedrukt kunnen worden. De onderste planken precies andersom.

De bovenkant van de bekisting moet iets lager komen te liggen dan de betonrand zodat er ruimte overblijft voor het vijvervlies en de rubberfolie die daar overheen komen te liggen. Dit geheel moet zoveel mogelijk gelijk komen te liggen i.v.m. de afwerkrand die natuurlijk horizontaal hierop verlijmd gaat worden. De ruimte tussen het beton en het hout wordt opgevuld met zand en bovenin een latje wat er precies tussen past.

Het eerste plantenniveau rondom is 20 cm diep, het tweede aan één helft van de vijver 40 cm diep. Het diepste gedeelte is 80 cm.

geachte , heb je foto's

geachte , heb je foto's gezien van je vijver mooi .
Moet zelf 2 vijver herbouwen maar vraag me af waar je je ecolan rubberfolie hebt aangekocht en hoe dik is deze , alvast bedankt voor je reactie eric

Eric, hoe dik de rubberfolie

Eric, hoe dik de rubberfolie is weet ik zo niet maar ik had de dikste kwaliteit. Ik heb het in een aquarium/vijver-speciaalzaak gekocht. Als je naar een goed tuincentrum gaat verkopen ze het daar ook. Ik had voor rubberfolie gekozen omdat het soepeler is en daardoor fijner is om mee te werken en omdat het duurzamer is dan plastic vijverfolie.
Succes ermee. Groet, Teuni

Zo'n vijver wil ik ook! Ik

Zo'n vijver wil ik ook! Ik snap niet helemaal hoe het zit met de bekisting, op de foto lijkt het alsof jullie beton hebben gestort? Of is het natte aarde die ik zie en is er alleen gegraven?

Vriendelijke groet,

Judith

Hoi Judith, het is inderdaad

Hoi Judith,

het is inderdaad geen beton. We hebben alleen de grond uitgegraven.
Succes met de aanleg.

groet,
Teuni

Goedenmiddag, ik ben benieuwd

Goedenmiddag, ik ben benieuwd welke houtsoort jullie hebben gebruikt voor de bekisting. Gewoon geimpregneerd hout?
Ik zie namelijke regelmatig dit soort hout voorbij komen en vraag me dan af of dit niet gaat rotten als de grond vochtig is ivm regenval. Het staat toch in contact met de grond lijkt me.
Ik ben benieuwd naar jullie antwoord.
Alvast bedankt.
Vriendelijke groet,
Irene

Hoi Irene, wij hebben

Hoi Irene,

wij hebben geimpregneerd hout gebruikt. Het zal ooit wel gaan rotten maar omdat er weinig of geen zuurstof bij kan zal dat wel lang duren.
Aan één kant van het hout zit het doek met de folie er tegenaan en de rand tussen de bekisting en de betonnen rand is opgevuld met zand.
Bedankt voor je belangstelling en ik hoop dat je er iets aan hebt.

Groet,
Teuni

Beste, Ik heb net een vijver

Beste,

Ik heb net een vijver gegraven, en zal hiervoor vijverfolie van firestone gebruiken, ik moet ook een bekisting maken, daar wij de terras rond de vijver doortrekken, ik vroeg me af hoe men de folie aan de zijkanten vastmaakt, ook is de folie vierkant van vorm, mijn vijver is rechthoekig, waardoor ik grote plooien creeer en deze niet wegkrijg, heeft iemand hier tips om de folie mooi te doen aanpassen aan de vorm van mijn vijver?

dank bij voorbaat

Hallo Tim, wij hebben de

Hallo Tim,

wij hebben de plooien zoveel mogelijk verdeeld rondom en plat gevouwen. In de hoeken kan je waarschijnlijk wel een paar grotere plooien maken. (1 naar links en 1 naar rechts naar onderen vouwen zodat je het minst ervan ziet als je er tegenaan kijkt)
Vanaf waar de folie over de rand buigt hebben we de plooien verlijmd zodat het water niet tussen de plooien over de rand kan kruipen. Als het water nl. hoog staat trekt het zich omhoog tussen de plooien. Vervolgens hebben we de plooien vastgeniet op de houten lat. De folie toen afgeknipt langs de betonnen rand. De lijm van de hardstenen rand komt vervolgens voor een deel op de geniete folieplooien en op de stenen rand van de vijver.
Je zal de plooien wel enigszins blijven zien zeker als de vijver nog nieuw, schoon en helder is.
Als je helemaal geen plooien wil heb ik al eens gezien dat een gespecialiseerd bedrijf de folie op maat kan maken. Naden worden zodanig verlijmd dat het waterdicht is. Zelf krijg je dat niet voor elkaar.
Succes.

Groet,
Teuni

Misschien een domme vraag

Misschien een domme vraag maar graaf je eerst het gat of sla je eerst de paaltjes en mak je de bekisting?

Nieuwe reactie inzendenNieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <h3> <h4> <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • You may use [inline:xx] tags to display uploaded files or images inline.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om spam te vermijden.